Η σκηνοθέτις Λένα Φιλίπποβα ίδρυσε το 2001 την ομάδα «ΗΘΩ». Το αντικείμενο της θεατρικής αυτής ομάδας είναι ή έρευνα της μεθοδολογίας και πράξης της τέχνης της υποκριτικής.

Στο θέατρο 104 παρουσιάζουν το έργο «Ίων». Πρόκειται για τη μεταφορά – επί σκηνής – του διαλόγου του Πλάτωνα, που έχει ως θέμα την καλλιτεχνική και ποιητική έμπνευση. Ο Ίων είναι ένας ραψωδός που δεν αρκείται μόνο στην απαγγελία των Ομηρικών ποιημάτων αλλά τα ερμηνεύει κιόλας. Σε συζήτησή του με τον Σωκράτη, ο μέγας φιλόσοφος τον ρωτά για τις γνώσεις που έχει γύρω από την τέχνη. Από πού αυτός αντλεί την ικανότητα του; Είναι θέμα τεχνογνωσίας ή θείας έμπνευσης;
Η παράσταση «Ίων» κεντρίζει τον θεατή κάνοντάς τον να εμβαθύνει στον κόσμο του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος. Πως έβλεπαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι την τέχνη της ποίησης; Με ποιο τρόπο ο ραψωδός ανταποκρινόταν στο έργο του; Βάδιζε σε απτά τεχνικά στοιχεία ή η Μούσα τον καθοδηγούσε και από τα χείλη του έβγαιναν θεία λόγια; Ο Ίων παραπαίει ανάμεσα στο φιλοσοφικό και το χαρισματικό καλλιτεχνικό στοιχείο.

Η σκηνοθεσία της Λένας Φιλίπποβα παίζει ανάμεσα στον αρχαίο ελληνικό και στο σύγχρονο κόσμο. Ευρηματικό το τρικ της σκηνοθέτιδας να παρουσιάζει τον ήρωα να παραπαίει ανάμεσα σε δύο φωνές. Δύο φωνές, δύο αντιλήψεις σ’ ένα σώμα. Ένας άνθρωπος χωρισμένος στα δύο. Δύο μισά που τείνουν να κατανοήσουν τον ίδιο κόσμο, τον κόσμο της ποίησης, της μουσικής και της καλλιτεχνικής φύσης γενικά.

Εξαιρετικοί οι ηθοποιοί στους ρόλους τους. Δυναμισμός και εσωτερικότητα τους διέπει σ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.
Πολύ εύστοχες οι γυναίκες ηθοποιοί, Μαρίτα Τζατζαδάκη και Βίκη Σκορδαλή, που είχαν το διαλογικό κομμάτι της παράστασης αλλά το ίδιο εύστοχος και ο Λάμπρος Παπαγεωργίου, ο οποίος αν και ενσάρκωνε ένα ρόλο χωρίς λόγια, στην ουσία άφηνε να εννοηθούν πολλά για την εσωτερική του πάλη.

Τέλος, να μην ξεχάσω να αναφέρω τα σκηνικά του Νικόλα Κουρνιάτη. Ήταν ότι έπρεπε για την συγκεκριμένη παράσταση: απλά, λιτά και με μοντέρνα άποψη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρίτα Τζατζαδάκι, Βίκη Σκορδαλή, Λάμπρος Παπαγεωργίου
Σκηνοθεσία: Λένα Φιλίπποβα
Σκηνικά: Νικόλας Κουρνιάτης
Κοστούμια: Χρίστος Κωνσταντέλλος
Επιμέλεια ήχων και μουσικής: Λένα Φιλίπποβα
Κίνηση: Στέφανι Τσάκωνα
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Φωτογραφίες: Γιάννης Τουρλίδης

Παραστάσεις (έως 24 Απριλίου 2016): Δευτέρα & Τρίτη στις 19:00.

ΘΕΑΤΡΟ 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
210 3455020
www.104.gr

Πηγή: Athens24.gr